Wykaz alergenów w posiłkach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym w każdym jadłospisie będzie informacja o alergenach występujących danego dnia w posiłkach. Wszystkie alergeny są wymienione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)Nr1169/2011 z dnia 25.10.2011 w załączniku nr 2.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 |
Jaja i produkty pochodne. |
4 |
Ryby i produkty pochodne. |
5 |
Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 |
Soja i produkty pochodne. |
7 |
Mleko i produkty pochodne. |
8 |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 |
Seler i produkty pochodne. |
10 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 |
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
12 |
Łubin i produkty pochodne. |
13 |
Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,
zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.